Kontakter med medier

När du blir kontaktad för en intervju eller media begär ut information finns en del att tänka på. Här följer tips och råd för dina mediekontakter.
  • Var tydlig med vad som är ditt huvudbudskap

• Använd ett rakt och enkelt språk

• Enligt yttrandefrihetsförordningen har vem som helst rätt att uttala sig i medierna. Den som vill kan dessutom göra det anonymt. Diskutera gärna igenom på er institution eller forskargrupp vilka som vill ha kontakt med medier. Det behöver inte nödvändigtvis vara professorn eftersom hen kan vara svår att få tag på.

• Om en journalist vill ha ditt expertutlåtande är det helt i sin ordning att fråga i vilket sammanhang dina kommentarer ska användas. Var beredd på att journalisten har bråttom och kan vilja göra intervjun direkt eller samma dag.

• Behöver du tänka över vad du vill säga går det bra att be om att få återkomma inom snar framtid. Du kan också tipsa om en kollega som är bättre insatt än du.

• Om du blir intervjuad för tv eller radio (om det inte är direktsändning) och du känner att du vill formulera om svaret på en fråga - be om att få pausa intervjun, tänka någon minut och formulera om. Journalister som jobbar med etermedier är i regel vana vid detta.

• Om du ska bli intervjuad live – fundera igenom dina huvudbudskap och förbered dig för troliga frågor. Både inför bandade och live-intervjuer kan du be om att få gå igenom frågorna med journalisten på förhand så att du är mer förberedd. Det ligger i bådas intresse att intervjun blir så bra som möjligt.

• Vid ansvarsutkrävande intervjuer kan du inte räkna med att få frågorna på förhand.

• Du kan be om att få läsa eller få uppläst dina kommentarer innan de publiceras. Gör upp om detta i förväg, och tänk på att journalisten har ett pressat tidsschema. Vid bandade intervjuer kan du inte förvänta dig att få se/höra inslaget innan det sänds eller publiceras online.

• När du blivit intervjuad – erbjud gärna journalisten kompletterande fakta/information och var tillgänglig om hen behöver ställa frågor i efterhand. Det ökar chansen för att artikeln eller inslaget blir rätt.

• Enligt offentlighetsprincipen har massmedia rätt att ta del av allmänna handlingar förutsatt att dessa inte omfattas av sekretess. Vid en sådan begäran rekommenderas sidan ”Utlämnande av allmän handling och sekretess”:
    Gå till sidan utlämnande av allmän handling och sekretess

• Om något blir fel, kontakta till en början journalisten du pratat med och be om att det som blivit fel ändras. Var mån om att ha en öppen dialog och tänk över hur allvarligt felet är innan du begär rättelse.

• Beroende på ditt budskap/ämne kan du behöva fundera på om du behöver kommunicera på fler sätt än via media, t ex internt med medarbetare eller till externa målgrupper.

• Behöver du rådgivning är du välkommen att kontakta pressansvariga eller kommunikationsansvariga inom de olika delarna av Lunds universitet:
    Se kontaktpersoner på lu.se

Nationell press