Press och nyheter

Behöver du hjälp med en bra nyhet som du tycker ska komma till mediers kännedom kan du kontakta fakulteternas pressansvariga eller sektionen Kommunikations avdelning för Nyheter och Media som har som en av sina huvuduppgifter att förmedla forskning och andra universitetsnyheter till media.

Kontaktpersoner, press och nyheter

Medieträning

Medieträning erbjuds ibland framförallt för anställda med mycket mediekontakter. Är du intresserad så kontakta Anna Johansson, pressansvarig,+46 46 222 70 18, anna [dot] johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Verktyg för omvärldsbevakning

Lunds universitet har avtal med Retriever för omvärldsbevakning av såväl traditionella medier (i tryckt och digitalt format, inklusive etermedia), som sociala medier. Om du vill sätta upp en egen bevakning för din verksamhet eller prenumerera på universitetets övergripande bevakningar, kontakta med Johan Nyman, avdelningen Nyheter och Media, via e-post: johan [dot] nyman [at] kommunikation [dot] lu [dot] se eller telefon +46 46 222 70 11.

Gå till Retrivers webbplats

Kalendariet på lu.se

Har du ett evenemang eller någon annan aktivitet som du vill marknadsföra, men som inte passar som pressmeddelande? Alla anställda kan själva lägga in händelser i universitetets gemensamma kalendarium, som visas på startsidan på lu.se. Alla evenemang där Lunds universitet står som arrangör och som är öppna för allmänheten kan läggas in i kalendariet.

Läs mer om hur du lägger till en händelse i kalendariet

Kontakter med medier

Ofta blir forskare och andra inom Lunds universitet kontaktade av medier. För bästa resultat finns det en del saker som du kan tänka på i rollen som intervjuad.
Se råd och tips för kontakter med medier

Filmade forskningsnyheter

Om du har tips på forsknings- eller innovationsnyheter där film kan förstärka nyhetsvärdet så kontakta johan [dot] nyman [at] kommunikation [dot] lu [dot] se. Han producerar filmade forskningsnyheter som riktar sig framför allt till internationell press.

Digitala nyhetsbrev

Tips på att formulera, strukturera och arbeta med nyhetsbrev:

Kommunicera din forskning

Läs om hur du kan kommunicera din forskning med det omgivande samhället

Medie- och anseendeanalyser

Universitetet har ramavtal med Kantar Sifo för tjänster inom medie- och anseendeanalyser. Genom ramavtalet anlitas Kantar Sifo direkt utan att någon konkurrensutsättning behöver göras. Avtalet innebär också att alla verksamheter inom LU måste anlita Kantar Sifo om tjänsten man vill köpa faller inom avtalet. I övriga fall gäller direktupphandling:

Gå till sidan Direktupphandling

Avtalet omfattar utförande av medie- och anseendeanalyser inklusive rapporter, slutsatser och rekommendationer. Med medie- och anseendeanalyser avses breda analyser gentemot allmänheten. Anseendeanalyser riktade mot specifika målgrupper, exempelvis ungdomar, alumner eller forskare kan komma att direktupphandlas i de fall då undersökningens art motiverar detta.

Kantar Sifo gör ibland medieanalyser och anseendeanalyser separat, men allt oftare tillsammans eftersom anseendet påverkar mediebilden och vice versa. Som givna delar i en anseendeanalys ingår också undersökning/frågor om kännedom, kunskap, förtroendet och attityder gentemot olika varumärken och aktörer. Utöver det gör Kantar Sifo alla typer av undersökningar, i Sverige men också internationellt som en del av Kantar-koncernen som är världens största undersökningsföretag. Kontakta lars [dot] uhlin [at] kommunikation [dot] lu [dot] se för mer information om avtalet, eller Kantar SIFO direkt: martin [dot] ahlqvist [at] kantarsifo [dot] com, +46 709 732 520.

Avtalet omfattar inte mediebevakning då Lunds universitet har ett separat avtal gällande denna tjänst med Retriever Sverige AB.

Skrivtips

Presskontakter