Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Färger

Lunds universitet har en bred färgpalett som ger oss ett eget och särskiljande visuellt färguttryck. Här får du en överblick av våra profilfärger och hur du kan arbeta med dessa.

Våra profilfärger

Två av Lunds universitets profilfärger, mörkblå och brons, är hämtade från vår logotyp. Övriga färger är inspirerade av Lunds, Malmös och Helsingborgs stadsmiljöer.

Profilfärger översikt

Pastellfärgerna i 50% ska användas sparsamt, till exempel som bakgrundsplattor till diagram och text. Klicka för att förstora bilden.

Ladda ned en fullständig översikt med Lunds universitets profilfärger (PDF – 59 kB, nytt fönster)

Färgkoder för webbplatser hittar du längre ner på denna sida.

Mörkare pastellfärger för infografik på skärm

Då universitetets pastellfärger (rosa, ljusblå, ljusgrön, beige och grå) på många skärmar/projektorer visas för bleka för att vara användbara i infografik kan du vid behov använda denna något mörkare färgskala:

Ladda ned en översikt med mörkare färgskala av universitetets profilfärger för infografik på skärm (PDF, 565 kB, nytt fönster)  

För dig som arbetar i Adobe-paketet finns en färgfil (ASE-fil) med dessa mörkare färgblandningar som du kan läsa in direkt i ditt program. Behöver du ljusare nyanser i din grafik använder du de vanliga profilfärgerna i original och i 50%.  

Ladda ned färgfilen samt instruktioner här (Zip-fil, 573 kB, nytt fönster)

Läs mer om infografik här

De olika färgsystemen

RGB är färg i form av adderat ljus, och står för Röd, Grön och Blå. RGB-färger upplever du på alla slags skärmar och är därför standard i program för skärmpresentation som till exempel Powerpoint. Ska du skapa en banner eller liknande för webben, så är det alltid RGB du ska använda.

CMYK är de vanligaste tryckfärgerna och står för Cyan, Magenta, Yellow och Key-colour (svart). All färg som skrivs ut med färgskrivare eller trycks i tryckpress återges med CMYK (förutom då man valt att trycka dekorfärg).

Pantone (Pantone Matching System, ofta kallat PMS) är det vanligaste dekorfärgssystemet för tryck. Pantone-färger används framför allt vid en- eller tvåfärgstryck när exakt färghållning önskas, vid till exempel kontorstryck, och ger möjlighet att trycka färger som är omöjliga att få fram med CMYK, som exempelvis fluorescerande färger och metallicfärger.

NCS = Natural Colour System. Anger korrekta färgvärden till bland annat skyltar, måleriarbeten och vissa profilprodukter.

Mer information om färghantering och de olika färgsystemen hittar du här

Färgkoder för webbplatser och appar

För att profilfärgerna ska se bra ut på webbplatser måste de anpassas till HTML-/webbfärger som består av grundfärgerna RGB (Röd, Grön, Blå) och vars tonvärden ofta anges hexadecimalt (HEX). Den gula färgen är speciellt framtagen för att användas på webben och ska aldrig användas i tryckt material. För ytterligare information om tillämpning av den grafiska profilen på webben, se universitetets webbmallar.

Webbfärger

Färgerna i bilden är baserade på RGB-värden, för korrekt färgåtergivning se webbmallarna. Klicka för att förstora bilden.

Ladda ned en översikt över webbfärgerna (PDF–17 kB, nytt fönster)

Gå till Bild- och mediebanken för att ladda ner webbmallarna

Läs mer på sidan Grafisk profil för webb

Så använder du färgerna

Pastellfärgerna är de färger som ska synas och användas mest. Brons kompletterar och mörkblått ska vara den minst framträdande färgen.

Vitt är en stor del av vårt färgintryck och ska användas till exempel i rubrikytor, på texter, vita ramar och framförallt via mycket luft i layouten. Tänk också på att arbeta in bilder i din layout när det är möjligt, och låt inte färgerna ta allt för mycket plats. Det är kombinationen av våra färger, vårt bildmanér och de vita ytorna/luften som ger Lunds universitet ett unikt visuellt intryck.

Färghjul

Illustrationen visar det korrekta styrkeförhållandet mellan våra profilfärger.

För vidare inspiration kring hur du kan arbeta med färgerna i kombination med luft och bilder i din layout, se sidan Goda exempel på layout

Textfärger

Brons, mörkgrått, svart och vitt (negativt) är godkända textfärger.

Läs mer om hur du använder profilfärgerna på text

Sidansvarig:

Kontakt

Varumärkesavdelningen, sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 70 07

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 16

Nina Dahlström
Kommunikatör
nina [dot] dahlstrom [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 71 49

Clyde Lange
Kommunikatör/grafisk formgivare
(Media-Tryck)
clyde [dot] lange [at] service [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 74 70

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen