Använda köpta bilder och gratisbilder

Du kan köpa bilder på olika sätt beroende på hur bilderna ska användas i framtiden. Prata med fotografen om hur du vill köpa och använda bilderna redan när du beställer dem. På denna sida hittar du information om de olika betalningskategorierna. Ibland kan det även passa att vända sig till externa webbsidor och bildbanker med färdiga bilder att köpa eller ladda ner gratis. Här får du även exempel på ett par sådana sidor.

Betalningskategorier

När du beställer nya bilder från någon av universitetes upphandlade fotografer finns två olika betalningskategorier. De reglerar hur bilderna du köper får publiceras och spridas. Oavsett hur du köper bilderna så har fotografen också rätt att använda bilderna, såvida ni inte har kommit överens om något annat.

Fri användningsrätt inom och utanför LU (pressbild)

Bilderna får användas helt fritt inom Lunds universitet. Du får också lämna ut dem till andra som beskriver någon del av Lunds universitets verksamhet, till exempel i form av pressbilder.

Fri användningsrätt inom LU + samarbetspartners

Bilderna får användas helt fritt inom Lunds universitet. Du får också lämna ut dem till samarbetspartners som ska beskriva någon del av Lunds universitets verksamhet.

Köpa från bildbyråer och använda gratisbilder

Ibland kan du behöva köpa redan tagna bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser. Priserna kan variera kraftigt beroende på användningsrätt och publicering.

Exempel på bildbyråer:

Gratisbilder från internet

De flesta bilder på internet är skyddade genom Upphovsrättslagen, och får inte användas utan tillstånd. Det finns dock webbsidor där du kan hämta gratisbilder. Det är du som publicerar bilden som ansvarar för att personer på bilden har samtyckt till användning. Var alltså försiktig när du hämtar bilder från internet. Här är några förslag på sidor med gratisbilder (flera av länkarna går till engelska sidor):

Vare sig du anlitar en fotograf, köper bilder från en bildbyrå eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Läs mer om Lunds universitets bildmanér

Varumärkesavdelningen, sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se