Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Använda köpta bilder och gratisbilder

Du kan köpa bilder på olika sätt beroende på hur bilderna ska användas i framtiden. Prata med fotografen om hur du vill köpa och använda bilderna redan när du beställer dem. På denna sida hittar du information om de olika betalningskategorierna. Ibland kan det även passa att vända sig till externa webbsidor och bildbanker med färdiga bilder att köpa eller ladda ner gratis. Här får du även exempel på ett par sådana sidor.

Betalningskategorier

När du beställer nya bilder från någon av universitetes upphandlade fotografer finns två olika betalningskategorier. De reglerar hur bilderna du köper får användas i efterhand. Med användning menas publicera, sprida och framställa nya exemplar. Oavsett hur du köper bilderna så har fotografen också rätt att använda bilderna, såvida ni inte har kommit överens om något annat. 

Fri användningsrätt inom och utanför LU (pressbild) 

Bilder köpta inom denna kategori får användas ett obegränsat antal gånger i olika publikationer och kanaler där Lunds universitet är avsändare. Universitetet har också rätt att lämna ut eller licensiera bilderna till en annan part, till exempel medier. För exempelvis porträtt av forskare som tas till publicering av artiklar, och därför kommer att lämnas ut utanför universitetet, måste alltså bilderna köpas med fri publiceringsrätt.

Fri användningsrätt inom LU + samarbetspartners 

Bilder köpta inom denna kategori får användas ett obegränsat antal gånger i olika publikationer och kanaler där Lunds universitet är avsändare. Bilderna får även användas i andra kanaler där Lunds universitet presenteras och som tillhör olika partneruniversitet och nätverk där universitetet ingår (till exempel Universitas 21 och Leru). Det kan också gälla samarbetspartners inom högskolevärlden (till exempel Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet).

Fotografen har också rätt till egen fortsatt användning av bilderna inom samtliga kategorier.

Köpa från bildbyråer och använda gratisbilder

Ibland kan du behöva köpa redan tagna bilder från en bildbyrå, till exempel när det gäller genrebilder och bilder från andra geografiska platser. Priserna kan variera kraftigt beroende på användningsrätt och publicering. Bilderna kan köpas för engångspublicering eller som royaltyfria – och får då användas hur många gånger som helst.

Exempel på bildbyråer:

Gratisbilder från internet

De flesta bilder på internet är skyddade genom Upphovsrättslagen, och får inte användas utan tillstånd. Det finns dock webbsidor där du kan hämta gratisbilder. Tänk på att de är genrebilder och inte alltid stämmer överens med Lunds universitets bildmanér, så använd inte för många. Här är några förslag på sidor med gratisbilder (flera av länkarna går till engelska sidor):

Det finns också gratisbilder som är märkta med en Creative Commons-licens. Creative Commons är en ideell organisation som skapat ett system av licenser, vilket gör det möjligt för den som skapat ett verk, i detta fall en bild, att dela med sig av detta helt eller delvis. Kontrollera alltid rättigheter och bildernas kvalitet noga när du har hämtat dem från internet.

Läs mer på Creative Commons webbplats

På Wikimedia Commons hittar du också gratis bilder som är fria att använda. Glöm inte att även här ange fotografens namn, i enlighet med Upphovsrättslagen.

Gå till Wikimedia Commons webbplats (på engelska)

Vare sig du anlitar en fotograf, köper bilder från en bildbyrå eller fotograferar själv ska bilderna präglas av Lunds universitets bildmanér. Det är ett bildspråk som hjälper till att särskilja oss från andra lärosäten.

Läs mer om Lunds universitets bildmanér

Sidansvarig:

Kontakt

Varumärkesavdelningen, sektionen Kommunikation

grafiskprofil [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Nina Ransmyr
Kommunikatör
nina [dot] ransmyr [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 03 20

Maria Wendel
Kommunikatör
maria [dot] wendel [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 70 07

Anna Johnsson
Kommunikatör
anna_v [dot] johnsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 70 21

Petra Francke
Kommunikatör
petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 
+46 46 222 03 16

Nina Dahlström
Kommunikatör
nina [dot] dahlstrom [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 71 49

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu [dot] se
Om den här webbplatsen