Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Kurser och program för chefer och ledare

Är du chef eller blivande chef och vill utveckla din kompetens? Då har du kommit rätt. Vi erbjuder dig som chef eller ledare flera olika kurser och program.

Personer med personal- och ekonomiansvar räknas som chefer. Exempel på ledare kan vara forskningsledare, projektledare eller gruppledare.

För prefekter finns ett paket av kurser bestående av Ny som ledare samt Chefskurser bas, se nedan. Dessa kurser utgör universitetets utbildning för prefekter.

Ledartrappan

Ledartrappan är universitetets huvudsakliga utveckling för chefer och ledare. Trappan kan ses som ett sätt att stödja dig som chef och ledare i din karriär över lång tid. Detta sätt att organisera ledarutvecklingen är vanligt i andra organisationer och säkerställer att chefer och ledare får utvecklingsstöd efterhand som deras erfarenhet växer.

Anmäl dig till kurserna inom Ledartrappan via Kompetensportalen

Efter genomförd kurs kan du själv skriva ut ett intyg från Kompetensportalen.

Steg 1: Nyfiken på ledarskap

Kursen riktar sig till medarbetare som saknar ledarerfarenhet men bedöms ha potential att kunna ta en ledarposition i framtiden. Bedömningen görs i samråd mellan medarbetare och chef. Det är också ett program som riktar sig till dig som vet att du kommer att få en chefs- eller ledarbefattning inom en snar framtid och är nyfiken på vad det innebär.

Steg 2: Ny som ledare

Kursen riktar sig till dig som är ny chef eller ledare och som inte tidigare har genomgått motsvarande kompetensutveckling Programmet påbörjas så snart som möjligt i samband med tillträde. Kursen är en del i det kurspaket som finns för prefekter.

Om du vid tillträde har erfarenhet som chef/ledare sedan tidigare (3 år eller mer) kan du istället välja Steg 3: Erfaren ledare.

Steg 3: Erfaren ledare

Kursen riktar sig till dig som är chef med längre erfarenhet av chefskap (3 år eller mer) och vill utveckla ditt ledarskap. Stor vikt läggs på att målgruppen är viktiga aktörer i ledningen och utvecklingen av hela universitetet.

Steg 4: Mycket erfaren ledare

I detta steg arbetar vi med ledningsgruppsutveckling. Syftet är att proaktivt utveckla din ledningsgrupp och fokus är att arbeta med frågor som kan kopplas till ledningsgruppens syfte och mål, gruppens arbetsformer samt att identifiera förändringsbehov och planera ett fortsatt utvecklingsarbete. Interna konsulter stödjer processen och insatsen skräddarsys efter respektive ledningsgrupps behov.

Chefskurser bas

Chefskurserna inom baspaketet riktar sig till dig som tillträder som ny chef för en verksamhet. Baspaketet består för närvarande av fyra kurser:

• Arbetsrätt (en heldag)
  • Arbetsmiljö
  • Hur gör jag rätt - om lagar och regler vid LU (en heldag)
  • Ekonomispel (två heldagar)

Dessa kurser avser att ge grunderna inom respektive område för att du ska känna till vad som gäller och vilket ansvar du har som chef.

Chefskurser bas utgör, tillsammans med Ny som ledare, universitetets utbildning för prefekter.

Anmäl dig till chefskurserna i Kompetensportalen

Valbara kurser för chefer och ledare

Dessa kurser riktar sig till chefer och ledare och är till för att fördjupa eller bredda dina kunskaper inom något område. Du väljer kurser utifrån behov. Utbudet kan variera något över tid, och utvecklas löpande beroende på vad som behövs och efterfrågas. Vissa kurser kommer dock att ges kontinuerligt.

Exempel på kurser:

• Utveckling av Grupp och Ledare (internat 5 heldagar)
  • Utvecklingssamtal ( e-kurs)
  • Träffsäker och effektiv personalrekrytering med kompetens i fokus (två heldagar)
  • Konflikthantering och känsliga samtal (två heldagar)
  • Missbruksproblem (en halvdag)

Se utbudet av valbara chefskurser i Kompetensportalen

Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu.se