Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Försäkringar för anställda

Som anställd omfattas du av olika försäkringar. Några exempel är arbetsskadeförsäkring till och från jobbet och under arbetstid, tjänstegrupplivförsäkring och försäkring när du är på tjänsteresa. Här kan du läsa mer om de olika försäkringarna.

När du skadar dig

Om du drabbas av en arbetsskada ska du genast meddela din chef och skyddsombudet på din arbetsplats. Chefen ska anmäla skadan. Skyddsombudet ska också skriva under anmälan, för att visa att hon eller han känner till den. Skyddsombudet får en kopia av anmälan.

Om du skadar dig på arbetsplatsen, eller på väg till eller från arbetet, kan du i vissa fall få ersättning från Försäkringskassan.

Som anställd kan du få ersättning från arbetsskadeförsäkringen (PSA) via AFA Försäkring (Arbetsmarknadens Försäkrings AB).

När du reser i tjänsten

När du som anställd gör en tjänsteresa på uppdrag av universitetet omfattas du av Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring. Det finns möjlighet att teckna en särskild reseförsäkring för medföljande familjemedlemmar.

Läs mer om resor i tjänsten

Utomlands en längre period

Anställda vid Lunds universitet som ska tjänstgöra utomlands under längre tid ska utlandsstationeras genom ett utlandskontrakt (URA).

Du kan även utlandsstationeras om du ska tjänstgöra utomlands en kortare period och har med din familj. Kontrakt för utlandsstationering måste i så fall upprättas och en särskild försäkring tecknas, så kallad URA-försäkring. URA-försäkring gäller endast anställda med utlandsstationering där ett URA-kontrakt upprättats.

Läs mer om vad som gäller när du är utomlands en längre period på sidan om försäkringar när du reser i tjänsten

Försäkringar för gäster

Det finns en kollektiv samlingsförsäkring som automatiskt gäller för gäster som medverkar i vår verksamhet och som vistas lovligen i våra lokaler.

För personer som inte har svenskt personnummer är det GIF

För personer med svenskt personnummer är det SPS

När du går i pension

Pensionsåldern uppnås med utgången av månaden före du fyller 65 år. Du har som anställd rätt att stanna kvar i anställningen till 67 års ålder. Du kan gå i delpension från 61 års ålder.

Läs mer om statlig tjänstepension, delpension och sjukpension

Dödsfall

Alla statligt anställda omfattas av avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring (TGL-S). Det innebär att den anställdes familj kan få ekonomiskt stöd om den anställda avlider. Försäkringen gäller automatiskt alla anställda.

Läs mer om statens tjänstegrupplivförsäkring på SPV:s webbplats

Sidansvarig:

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller personalfunktion inom din institution/fakultet eller motsvarande

 

Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Postadress: Box 117, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND

Webbplatsansvarig: medarbetarwebben [at] lu.se
Om den här webbplatsen